5 grunner til at røntgen på tannlegen er så viktige

Millioner norrmen har røntgen på tannlegen hvert år. Du hadde sannsynligvis røntgenstråler sist du dro til tannlegen, men hvorfor er røntgen så viktige?

Disse radiografiene er bilder av tennene, beinene og kjeve og tannleger bruker dem til å identifisere vanlige muntlige helseproblemer. Her er fem grunner til at dental røntgenstråler er en viktig del av munnhelsevesenet.

1. Røntgen identifiserer hulrom
Hulrom er hull i tennene dine forårsaket av plakk fra bestemte matvarer og drikkevarer – tenk sukkerholdige snacks, fettstoffer og brus. Et av de vanligste områdene for hulrom er mellom tennene, som ikke kan ses uten røntgen. Tannleger bruker røntgenstråler for å tydelig identifisere hulrom i tennene dine før du anbefaler riktig behandling, som kan omfatte fyllinger eller kroner.

2. Røntgen kan plukke cyster og tumorer
Dental cyster er betent vev med væske eller mykt materiale inni. Disse former rundt tennene dine og kan bli smittet. Tumorer, derimot, kan infisere benet i tennene dine. Både cyster og svulster er potensielt farlige, og røntgenstråler er et effektivt identifiserings- og forebyggende tiltak. Tannleger bruker røntgenstråler for å oppdage cyster og svulster tidlig, og foreslår derfor de beste fjerningsmetodene. Røntgenstråler er også nyttige for å oppdage kreft og andre livstruende forhold.

3. Tannleger bruker røntgenstråler til å kontrollere utviklende tenner
Ved 13 år, vil de fleste barn ha 28 faste «voksne» tenner. Noen ganger er det imidlertid forsinkelser i tannutvikling. Tannleger bruker røntgenstråler for å sjekke utviklende tenner og finne årsaken til forsinkelser. Tannleger bruker også røntgenstråler til å identifisere tenner som vokser i skrå, noe som indikerer et behov for ortodontisk behandling. Røntgenstråler tillater tannleger å se hele strukturen av pasientens tenner, bein og kjeve, og gi dem dypere innsikt enn en vanlig avtale. Som et resultat blir tannutviklingsproblemer anerkjent og behandlet raskere, noe som fordeler pasienten.

4. Røntgen oppdager bruksisme
Tannsliping – også kjent som bruxisme – er en medisinsk tilstand som påvirker mellom 30 og 40 millioner amerikanere. Kjennetegnet ved en sliping av tennene og knevingen av kjeften, forårsaker bruxisme ofte ubehag og i noen tilfeller alvorlig smerte. Røntgenstråler er nyttige for å identifisere pasienter med bruxisme. Tannleger bruker røntgenbilder for å se etter skade på bein og kjeve. De kan da anbefale den beste metoden for å behandle bruxismen, for eksempel en munnvakt eller andre former for behandling.

5. Røntgen identifisere visdomstenner
Tredje molarer – også kalt visdomstenner – vokser vanligvis i løpet av sena tenårene eller tidlig på tjueårene. De vokser noen ganger i skrå og krever fjerning. Faktisk fjerner tannleger mer enn 10 millioner visdomstenner hvert år i USA alene. Dental røntgenstråler er en effektiv måte å få et klart bilde på. Den nyeste dental røntgenteknologien gir nøyaktige, detaljerte røntgenbilder av visdomstenner i tannkjøttet, noe som hjelper tannlegerne med å avgjøre om det er nødvendig med visdomstannfjerning, og i så fall den beste måten å fortsette.

Tannleger bruker røntgenstråler til å identifisere vanlige problemer som langsom tannutvikling og hulrom. De bruker også dem til å sjekke om cyster, svulster og andre potensielt farlige helsemessige forhold. Hvis du vil forbedre din munnhelse, spør tannlegen din om røntgenstråler neste gang du bestiller en avtale.