Historien og fordelene ved røntgenbilder

Den tyske fysikeren Wilhelm Röntgen oppdaget røntgenstrålen i 1895. Mens han jobbet i sitt katodestråle-laboratorium en dag, merket Röntgen en fluorescerende glød av krystaller på et bord i nærheten av røret han jobbet på. Han skjermet røret med et stykke tungt svart papir, men den grønnfarvede floriserende gløden fremstod fremdeles i visse materialer som ligger i nærheten. Röntgen bestemte seg for at noe skulle komme ut av røret, passere gjennom papiret og gjøre fosforiserende materialer glød.

Han oppdaget også at strålene kunne passere gjennom menneskevev, men ikke bein og tenner. Ben og tenner ville stoppe strålen, i hovedsak skape en skygge. Han lærte å lage bilder fra disse skyggene. Faktisk var en av hans første eksperimenter i 1895 en film av konaens hånd.

På den tiden forsto forskerne at det finnes forskjellige typer stråling, men de var ikke klar over hvilken type stråle Röntgen oppdaget. Forskere bruker vanligvis bokstaven «x» for å beskrive noe de ennå ikke har identifisert, så Röntgen brukte uttrykket «røntgen» for å beskrive sin oppdagelse. Til tross for anstrengelser for å bytte navn til Röntgens stråler, stammer navnet røntgen.

Mens Röntgens første forsøk brukte røntgenstråler i medisinsk kapasitet, var den første bruken av røntgenstråler en industriell applikasjon i stedet for en medisinsk. Legene var raske til å adoptere den nye teknologien, og kirurger brukte radiografier innen seks måneder etter oppdagelsen.

Tannleger var også raske til å bruke den nye teknologien. Fremtredende New Orleans-tannlege C. Edmund Kells tok den første dental røntgen av en levende person i USA i 1896.

Teknologiske fremskritt, for eksempel raskere filmhastighet, forbedret bildekvalitet og pasientkomfort. Innflytelsen fra institusjoner, som American Dental Association og Victor X-Ray Company, bidro til å etablere røntgenteknologi som et akseptert og nødvendig verktøy i tannlegen.

Tannleger begynte å bruke røntgenstråler regelmessig på 1950-tallet. I dag er røntgenstråler ofte en vanlig del av en rutinemessig tannlegeeksamen.