Hvor trygt er røntgen på tannlegen?

Dental røntgenstråler er en vanlig diagnostisk prosedyre som anses som ekstremt trygg. Digitale dental røntgenstråler har svært lave doser av stråling, og produserer bare en brøkdel av det du blir utsatt for i andre bildebehandlinger. Hvis du er bekymret for om du trenger dental røntgenstråler, eller lurer på om du bør gå av med denne prosedyren på grunn av andre medisinske forhold, er det nyttig å dykke litt dypere inn i hva dental røntgenstråler involverer, hvorfor de utføres, og hvordan de håndteres best.

Når disse røntgenstråler utføres riktig med tilstrekkelige sikkerhetsforholdsregler, er det svært liten grunn til bekymring. En rutinemessig undersøkelse med fire bitewing-røntgenbilder viser deg til omtrent samme mengde stråling du vil oppleve i løpet av en til to timer på et fly.

Hvem trenger Dental X-Stråler
Dental røntgenstråler brukes diagnostisk for å hjelpe tannleger til å se problemer som ellers er nesten usynlige for det blotte øye. Voksne får dental røntgenstråler, slik at tannleger bedre kan identifisere og behandle ulike problemer. Ved hjelp av disse røntgenstrålene kan din helsepersonell se:

Områder med forfall, inkludert de mellom tennene eller under fylling
Bone tap forbundet med tannkjøttsykdom
Abscesser, som er infeksjoner ved roten av tannen eller mellom tann og tannkjøtt
svulster

Endringer i rotkanalen
Uten en røntgen kan mange av disse problemene gå utiagnostisert. Med en røntgen som referanse, er tannleger også bedre rustet til å forberede tannimplantater, proteser, braces og andre lignende behandlinger.

Dental X-Stråler og barn
Mange foreldre er bekymret for effekten av dental røntgenstråler på barn. Barn er mer følsomme for stråling. Imidlertid er mengden stråling i en dental røntgen fortsatt ansett som trygt for et barn. Ettersom barnets kjever og tenner kontinuerlig endres, er det viktig å holde øye med deres utvikling. Disse røntgenstrålene utfører mange viktige formål for unge pasienter. De hjelper tannleger til å:

Pass på at munnen er stor nok til å imøtekomme innkommende tenner
Overvåk utviklingen av visdomstennene
Bestem om primærtennene løsner riktig for å imøtekomme nye permanente tenner
Identifiser forfall og tyggegummi sykdom tidlig
Det er viktig for barn å besøke tannlegen regelmessig, og for å få røntgenstråler som anbefalt av tannlegen. Den eksakte timeplanen for disse røntgenstrålene vil variere avhengig av barnets individuelle behov.

Dental X-Stråler Under Graviditet
Gravide kvinner anbefales generelt å unngå dental røntgenstråler. Selv om strålingen er minimal, er det best å unngå all eksponering når det er mulig for helsen til det utviklende fosteret. Av denne grunn er det viktig å fortelle tannlegen din om du er eller kan være gravid.

Imidlertid er det noen tilfeller hvor gravide kvinner fortsatt skal ha dental røntgenstråler utført. Hvis du har en dental nødsituasjon eller er midt i en behandlingsplan for tannbehandling, trenger du kanskje fortsatt røntgenstråler under graviditeten din. Diskuter problemet med tannlege din for å finne frem til den beste måten å fortsette. Det er avgjørende at du balanserer både dental og fødselshelsen. Kvinner med periodontal sykdom har en høyere risiko for uønskede graviditetsutfall, så du bør ikke forsømme tennene under graviditeten.

Tannlegen din kan ta større forholdsregler, for eksempel å bruke et blyant forkle og skjoldbruskkjertel, for alle røntgenstråler tatt under graviditeten dersom prosedyren anses nødvendig. Å holde tannlegen din informert til enhver tid er den beste måten å fortsette.

Sikkerhets forholdsregler med Dental X-Stråler
Det er mange ting som tannlegen kan gjøre for å minimere strålingen fra røntgenstråler. Å ta et enkelt bilde i stedet for flere bilder reduserer eksponeringen betydelig. Du kan også snakke med tannlegen din om å bruke den laveste strålingsinnstillingen som er mulig, spesielt for barn. Leaded coverings kan beskytte visse deler av kroppen din mot stråling.

Bestemme om X-stråler er nødvendige
Den beste måten å minimere strålingseksponering fra dental røntgenstråler er å sørge for at disse bare gjøres når det er nødvendig. Det er ikke satt tidsplan for dental røntgenstråler. Det er snarere til helsepersonell å ta en informert beslutning om pasienten trenger røntgenstråler med sin undersøkelse. Faktorer som tannlegen din vil vurdere inkluderer:

Alder
Utvikling av tannbehandling
Historie om oral helse
Risikofaktorer for ulike forhold
Presentere symptomer
En studie viste at utførelse av en nøye klinisk vurdering av pasienten kan redusere behovet for røntgenstråler så mye som 43 prosent uten noen økning i frekvensen av udiagnostiserte sykdommer. Så, hvis du er bekymret for eksponering, spør tannlegen din om å utføre en visuell undersøkelse før du bestiller røntgenstråler. Men husk at det er flere problemer at det er mange forhold som sannsynligvis bare vil bli diagnostisert gjennom røntgenstråler.

For ytterligere å minimere behovet for røntgenstråler, hvis du har røntgenstråler fra en tidligere tannlege, sørg for å overføre disse til en ny leverandør for å eliminere behovet for gjentatte prosedyrer.