Røntgenstråler – er de farlige?

En røntgenstråle er en rask og smertefri prosedyre som ofte brukes til å produsere bilder på innsiden av kroppen.

Det er en veldig effektiv måte å se på beinene og kan brukes til å oppdage en rekke forhold.

Røntgenstråler utføres vanligvis i sykehusrøntgenavdelinger av trente spesialister kalt radiografer, selv om de også kan gjøres av andre helsepersonell, som tannleger.

Hvordan røntgenstråler fungerer

Røntgenstråler er en type stråling som kan passere gjennom kroppen. De kan ikke sees av det blotte øye, og du kan ikke føle dem.

Når de passerer gjennom kroppen, blir energien fra røntgenstråler absorbert i forskjellige hastigheter av ulike deler av kroppen. En detektor på den andre siden av kroppen plukker opp røntgenstrålene etter at de har passert og gjør dem til et bilde.

Tette deler av kroppen din at røntgenstråler finner det vanskeligere å passere gjennom, som bein, dukker opp som klare hvite områder på bildet. Mjukere deler som røntgenstråler kan passere gjennom lettere, for eksempel ditt hjerte og lunger, dukker opp som mørkere områder.

Når røntgenstråler brukes

Røntgenstråler kan brukes til å undersøke de fleste områder av kroppen. De er hovedsakelig vant til å se på bein og ledd, selv om de noen ganger brukes til å oppdage problemer som påvirker bløtvev, som indre organer.

Problemer som kan oppdages under en røntgenstråle inkluderer:

 • beinfrakturer og brudd
 • tannproblemer, som løse tenner og tannbryst
 • skoliose (ryggradens unormale krumning)
 • ikke-kreftformede og kreftformede beintumorer
 • lungeproblemer, som lungebetennelse og lungekreft
 • dysfagi (svelging problemer)
 • hjerteproblemer, for eksempel hjertesvikt
 • brystkreft
 • Røntgenstråler kan også brukes til å veilede leger eller kirurger under bestemte prosedyrer. For eksempel, under en koronar angioplastikk – en prosedyre for å utvide smalere arterier nær hjertet – kan røntgenstråler brukes til å lede et kateter (et langt, tynt, fleksibelt rør) langs en av arteriene.

Forbereder for en røntgenstråle

Du trenger vanligvis ikke å gjøre noe spesielt for å forberede seg på en røntgenstråle. Du kan spise og drikke som vanlig på forhånd og kan fortsette å ta dine vanlige medisiner.

Imidlertid må du kanskje slutte å ta visse medisiner og unngå å spise og drikke i noen timer hvis du har en røntgen som bruker et kontrastmiddel (se røntgenstråler nedenfor).

For alle røntgenstråler bør du la sykehuset vite om du er gravid. Røntgenstråler anbefales vanligvis ikke for gravide, med mindre det er en nødsituasjon (for mer informasjon, se Kan jeg få en røntgen hvis jeg er gravid?).

Det er en god ide å ha på seg løse, komfortable klær, da du kanskje kan bruke disse under røntgen. Prøv å unngå å bruke smykker og klær som inneholder metall (som glidelås), da disse må fjernes.

Har en røntgenstråle

Under en røntgen blir du vanligvis bedt om å ligge på et bord eller stå mot en flat overflate slik at den delen av kroppen din undersøkes kan plasseres på riktig sted.

Røntgenmaskinen, som ser ut som et rør som inneholder en stor lyspære, vil bli nøye rettet mot den delen av kroppen som undersøkes av radiografen. De vil betjene maskinen bak en skjerm eller fra neste rom.

Røntgenstrålen varer i en brøkdel av et sekund. Du vil ikke føle noe mens det utføres.

Mens røntgenbildet blir tatt, må du holde deg stille, slik at bildet som produseres ikke er uskarpt. Mer enn en røntgen kan tas fra forskjellige vinkler for å gi så mye informasjon som mulig

Prosedyren vil vanligvis bare ta noen minutter.

X-Ray image of the human chest

Kontrast røntgenstråler

I noen tilfeller kan et stoff som kalles kontrastmiddel gis før en røntgen utføres. Dette kan bidra til å vise myke vev tydeligere på røntgen.

Typer av røntgenstråler som involverer et kontrastmiddel inkluderer:

 • Barium svelge – et stoff som heter barium, svelges for å markere det øvre fordøyelsessystemet
 • Barium Enema – Barium blir sendt inn i tarmen din gjennom bunnen
 • Angiografi – jod injiseres i et blodkar for å markere hjertet og blodårene
 • Intravenøst ​​urogram (IVU) – jod injiseres i et blodkar for å markere nyrene og blæren
 • Disse typer røntgenstråler kan trenge spesiell forberedelse på forhånd og vil vanligvis ta lengre tid å utføre. Avtalebrevet ditt vil nevne alt du trenger å gjøre for å forberede.

Hva skjer etter en røntgenstråle

Du vil ikke oppleve noen bivirkninger fra en standard røntgen og vil kunne gå hjem kort tid etterpå. Du kan straks gå tilbake til dine normale aktiviteter.

Du kan ha noen midlertidige bivirkninger fra kontrastmiddelet hvis du ble brukt under røntgen.

Barium kan for eksempel gjøre ditt poo en hvitaktig farge i noen dager, og en injeksjon gitt til å slappe av i magen før røntgenstrålen kan føre til at synet ditt blir uklart i noen timer. Noen mennesker utvikler utslett eller føler seg syk etter at de har en jodinjeksjon.

Røntgenbildene må ofte undersøkes av en lege som heter radiolog før du blir fortalt resultatet. De kan diskutere sine funn med deg samme dag, eller de kan sende en rapport til legen din eller legen som ba om røntgen, som kan diskutere resultatene med deg noen dager senere.

Er røntgenstråler trygt?

Folk er ofte opptatt av å bli utsatt for stråling under en røntgen. Imidlertid blir delen av kroppen som undersøkes, bare utsatt for et lavt nivå av stråling i en brøkdel av et sekund.

Vanligvis er mengden stråling du blir utsatt for under en røntgen, det som er like mellom noen få dager og noen år med eksponering for naturlig stråling fra miljøet.

Å være utsatt for røntgenstråler har en risiko for å forårsake kreft mange år eller tiår senere, men denne risikoen antas å være svært liten.