Strålingseksponering fra dental røntgenstråler

Eksponering for stråling er en voksende bekymring for våre pasienter, og vi forstår dette. Hvorfor trenger vi å ta røntgenstråler uansett? Under tannprøven kan vi se visse ting visuelt, men røntgenstråler gir informasjon om hva som ikke er synlig for det blotte øye.

Ved hjelp av røntgenstråler kan vi avgjøre om det er henfall som skjuler mellom tennene og under eksisterende fyllinger og krone. De er også vant til å identifisere tilstedeværelse av tannkjøttsykdom ved å vise tap av ben, infeksjoner ved tuppen av røttene, cyster eller svulster som kan oppstå i kjevebenet. Tidlig gjenkjenning av hulrom og bein tap kan minimere den nødvendige behandlingen, dvs. en liten fylling for et hulrom og bidra til å stoppe eller redusere tannkjøttsykdomsprosessen (forebygge tanntap).

Vi vet at røntgenstråler gir verdifull informasjon, men stråleeksponering er en potensiell risiko som vi alle er opptatt av. Vår behandlingsfilosofi er å følge ALARA (så lite som rimelig oppnåelig) prinsipp: å foreskrive røntgenstrålene som er nødvendige for å hjelpe med diagnosen. Faktorene som ble brukt for å avgjøre om en røntgenstråle er nødvendig, er: eksisterende dental arbeid tilstede i munnen; tilstand av det tannlege arbeidet, hvor utsatt en pasient er å få hulrom (deres hulromshistorie); om det er klinisk bevis på tannkjøttsykdom, og hva deres hjemmeplein er som. Alder eller helse status kan også være en faktor som forholdene kan endres over tid.

Når man sammenligner stråleeksponering fra digitale dental røntgenstråler til andre vanlige kilder, er det takknemlig at tallene er svært lave (en dental xray er 5 mikrostråler av stråling). Tabellen nedenfor beskriver strålingseksponeringen fra vanlige kilder.

Vi bruker digitale sensor røntgenstråler på vårt kontor som gjør det mulig for lave nivåer av stråling eksponering. Vær trygg på at vi bare tar røntgenstråler som er nødvendige for å ta vare på dine munnhelsebehov. En beslutning om røntgenstråler er alltid laget på individuell basis.